Az International Journal of Multiple Research Approaches 2009/3-as száma a videó alapú kutatások alkalmazásával foglalkozik társadalomtudományi és egészségügyi kutatások során. Rowena Forsyth, Katherine E Carroll és Paul Reitano cikkükben a 'videó módszertan'-t egyértelműen kreatívnak, még kialakulóban lévőnek, kihívónak és kifizetődőnek minősítik. De miről is van szó?

A kiadvány bevezető cikkének legfőbb gondolatai a következők:

  1. A mai életmódnak egyre szervesebb része a videó. Egyre többen rögzítik filmre élményeiket, majd azt meg is osztják másokkal az internet segítségével. Ezzel az is elfogadottá válik, hogy ezeket a felvételeket nemcsak ismerőseink, hanem idegenek is láthatják. A videó alapú kutatások ezt az egyre elterjedtebb viselkedésmódot használják ki és ezzel a mindennapi élet összetett valósága és tapasztalatai nyílnak meg a kutatók előtt.
  2. Videó etnográfia, a módszertan egy alkalmazási lehetősége. Külön érdekes kérdés, amely a videókamera, a kutató és a résztvevő közötti viszonyt érinti. Ezzel kérdéssel Carroll (2009) cikke foglalkozik ebben a lapszámban. 
  3. Visszacsatolás videó segítségével, azaz résztvevő tanulás. A videó az alanyok tanulásához is hozzájárulhat, különösen egészségügyi vizsgálatok esetében. Amennyiben az alanyoknak visszajátsszuk a felvételt, lehetőségünk nyílik a közös értelmezésre. A kutató ekkor nem az egyedüli szakértője annak, hogy hogyan és miért kellene a dolgokat fejleszteni. A videó alapú kutatás megszünteti a távolságot adat és elemzés között és megteremti az ’adat-az-elemzésben’ megközelítést, ahol a résztvevők alakítják ki és magyarázzák meg a gyakorlatukat azzal, ahogyan viselkednek a kamera előtt.
  4. A módszer alkalmazásával azok a személyek is szerephez juthatnak, akik egyébként a dominánsabb személyekhez, csoportokhoz képest másképp nem láthatók.

tovább az eredeti cikkhez »

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingkutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr21284535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása